De RIB Experience

Een RIB of Rigid Inflatable Boat is direct herkenbaar aan zijn opblaasbare rubberen buis rondom een stijve glasvezel romp. Deze boten, ook liefkozend 'door de Engelsen ‘Rubber Duck' genoemd, werden oorspronkelijk ontwikkeld als reddingsboten. Door hun vorm en zeewaardigheid kunnen er zelfs 2 grote motoren aan de achterkant bevestigd worden..

Grote motoren betekenen meer pk's. En dat staat ook gelijk aan grote snelheid! Het zal overduidelijk zijn dat 400 pk ruim voldoende is om deze vijf meter lange boot tot een maximumsnelheid van meer dan 90 kilometer per uur voort te stuwen. Voor degenen met een nautische aanleg: dit is meer dan 46 knopen.

Een RIB op snelheid

Het is moeilijk te beschrijven hoe dit voelt op het water. Je moet je wél vasthouden want de boot wordt heen en weer geslingerd, je springt, slaat en racet over de golven. Er staat een stevige wind over de boot die probeert alles te bevrijden wat niet stevig vastzit. Zoals bijvoorbeeld je hoed, je zonnebril of je jas.

De schipper duwt de gashendels nog verder naar voren en de grote Yamaha grijpt aan met nog meer kracht, waardoor een haanstaartpluim achter de boot ontstaat. De spanning is opwindend. Vergelijkbaar met een laagvliegend vliegtuig dat over het water scheert. Dit is sneller dan je op sommige openbare wegen mag rijden, dus stel je voor dat je bij dit soort snelheden geen voorruit, geen dak boven je hoofd en geen deuren in je auto hebt.

Er zijn niet veel mensen met toegang tot een laagvliegend projectiel, maar gelukkig hebben ze bij Lelystad RIB Experience er twee van liggen. U kunt een boot voor een dag(deel) huren voor een groep van ongeveer acht personen.

Een professionele team

Van groot belang is dat Marc, Rob en Bert zeer ervaren vakmensen zijn. Ze hebben een gecombineerde vaardigheid en vakbekwaamheid van tientallen jaren op het water en kennen het gebied buitengewoon goed.

Ze stralen vooral professionaliteit en veiligheid uit. Iedereen kan snel gaan - je geeft tenslotte gewoon gas. Maar om dit te doen met een natuurlijke vaardigheid, flair en vertrouwdheid komt niet voort uit “de cowboy uithangen”.

Lelystad Haven

Startpunt voor Lelystad Rib Experience is uiteraard Lelystad Haven. Deze polderstad heeft een rijke nautische geschiedenis. Vijftig jaar geleden bestond het nog niet eens en in feite is de Flevolandse polder ontstaan door een groot deel van de Zuiderzee te bedijken, het binnenland leeg te pompen en ja hoor, je hebt een stukje drooggelegd land om steden, nederzettingen en dorpen neer te zetten. Je zou dus kunnen stellen dat Lelystad een zeer intieme relatie heeft met de zee.

Wat u misschien niet weet, is dat Lelystad een grote bootgemeenschap heeft met zes havens, die toegang geven tot het Markermeer en het IJsselmeer. Een zeer grote speeltuin en als je bijvoorbeeld Amsterdam wilt bezoeken: het is maar een half uurtje varen (op snelheid natuurlijk). Andere opties zijn het eilandmuseum op Pampus, een visje halen in Volendam of Hoorn, of misschien een snelle rit naar de buitenste Waddeneilanden.

Een populaire bestemming is de Marker Wadden. Deze kunstmatige eilanden zijn ontstaan om de ecologie en het vogelleven op het Markermeer te bevorderen. Voel je adrenalinekick onderweg, breng wat tijd door met het verkennen van het eiland en ga dan met een snelheid van 45 knopen terug!

U kunt een bezoek aan deze eilanden ook combineren met eerst een stukje snelheid over het water en dan de dag afsluiten in het restaurant - Club Port Side - voor een heerlijke maaltijd of een sundowner met uitzicht op de jachten in de haven.

Of vul het lekker zélf in en bepaal waar je heen wilt. Alles is mogelijk, ze helpen je graag, neem even contact op.

Previous
Previous

KNRM Historische Reddingbootdag