KNRM Historische Reddingbootdag

Een 110 jaar oude roeiboot roeien vanaf Marken naar Lelystad. Voor de Nationale Historische Reddingbootdag heeft de KNRM georganiseerd dat de historische roeiboot L.A. Buma ingezet werd om een afstand van 18 mijl te roeien tussen de stations KNRM Marken en KNRM Lelystad. De mannen van Sloeproeiteam 't Fiskershuske boden zich aan om deze historische boot een aantal uren met mankracht te verplaatsen.

Dit initiatief werd een alternatief voor de jaarlijkse oldtimerdag die normaal plaatsvindt op de Bataviahaven in Lelystad. Het was gelijk ook een herinnering aan hoe het vroeger ging, voordat er motorboten waren.

Het bootje met tien roeiers aan boord werd steeds vergezeld door de oude reddingsboot 'Suzanna' en afwisselend door de huidige reddingsboten.

Lelystad Rib Experience (LRE) werd ingezet om de roeiers te wisselen.

Het weer was gunstig, beginnend met een grijze bewolking met daarna een zonnetje. Na het startschot rond 11:00 zijn ze vertrokken vanaf de KNRM basis in Marken.

Een goede sfeer heerste aan boord en de roeiers hielden een tempo tussen 4 en 5 knopen vast. LRE gebruikte de RIB om steeds tussen reddingsboot Suzanna en de roeiers te pendelen om de mannen te wisselen en een broodnodige flesje water of banaan aan te bieden.

Hierbij toont zich ook de veelzijdigheidvan een RIB waarbij mede door de zachte rubberen buis en de stuurkunst van de schipper schade kon worden voorkomen ten opzichte van de oude roeiboot.

Na een inspanning van drie-en-een-half uur bereikten ze de overkant van het Markermeer in Lelystad Batavia Haven. De overtocht verliep vlekkeloos en iedereen vond het een leuk dagje op het water. Daarbij is ook de samenwerking met Lelystad RIB Experience versterkt.

Een goed initiatief georganiseerd door vrijwilligers om de geschiedenis van de KNRM in leven te houden!

Previous
Previous

Inspirerende dag vanuit Lelystad en Marker Wadden

Next
Next

De RIB Experience